Svátek má:
Nataša
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart
Regiony
Značku Vysočina regionální produkt obdrží dalších 6 produktů

V Kraji Vysočina se od října roku 2007 označují místní výrobky speciálním logem VYSOČINA – regionální produkt®.
Ocenění
18. září 2024 - 11:00
„Tato značka znamená, že výrobky prošly přísným procesem certifikace, který zákazníkovi garantuje jejich skutečný původ na Vysočině. Garantována je také kvalita a šetrnost k životnímu prostředí,“ popisuje Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství. V současné době tento certifikát užívá více než 50 produktů a dalších šest se k nim nově připojuje.
Značku uděluje Zemědělská ekologická regionální agentura řemeslným výrobkům, zemědělským, potravinářským a přírodním produktům. Značení místních výrobků je jednou z možností, jak spojit ochranu přírody s hospodařením člověka. Značka Vysočina regionální produkt je součástí velké rodiny regionálních značek sdružené pod Asociací regionálních značek.
Nově jsou certifikáty Vysočina regionální produkt uděleny těmto produktům:
Ovocná pochoutka je vyrobena z českých jablek, které nesou ochrannou známku SISPO® (kontrola dodržování zásad pro integrované systémy pěstování ovoce kontrolní komisí SISPO). Jablka jsou ručně tříděna a myta v pračce, poté drcena a lisována jsou na homogenizéru vlastní výroby tak, aby nedošlo k porušení ochranných obalů buněk jablečné vlákniny. Vzniklá dřeň se suší při nízkých teplotách a poté je každá jednotlivá trubička smotána do ruličky, na závěr jsou konce namočeny do kvalitní polevy od českého výrobce, který garantuje kvalitu a ekologické postupy.
Nově jsou certifikáty Vysočina regionální produkt uděleny těmto produktům:
- Jablečné trubičky – Bioprodukt JT s.r.o. z Velkého Meziříčí
Ovocná pochoutka je vyrobena z českých jablek, které nesou ochrannou známku SISPO® (kontrola dodržování zásad pro integrované systémy pěstování ovoce kontrolní komisí SISPO). Jablka jsou ručně tříděna a myta v pračce, poté drcena a lisována jsou na homogenizéru vlastní výroby tak, aby nedošlo k porušení ochranných obalů buněk jablečné vlákniny. Vzniklá dřeň se suší při nízkých teplotách a poté je každá jednotlivá trubička smotána do ruličky, na závěr jsou konce namočeny do kvalitní polevy od českého výrobce, který garantuje kvalitu a ekologické postupy.
- Dekorační a užitné předměty ze dřeva – Josef Mareček, Lesonice na Třebíčsku
- Dekorační a užitné předměty ze dřeva - Vonné kamínky z Vysočiny a ramínkové vůně z Vysočiny – Pavel Havlíček z Třebíče
- Likér Mahlerovka – HAYSIDECZ s.r.o., Jihlava
- Poměděné a smaltované šperky z přírodnin – Jana Havlíčková z Třebíče
- Ručně tvarované hutní sklo – Lukáš Verner, Škrdlovice, provozovna Karlov
Značka usnadní orientaci zákazníkům, a to jak turistům, kteří si chtějí pořídit pravý a kvalitní suvenýr z Vysočiny, tak místním obyvatelům, kteří chtějí nákupem podpořit „svého“ místního výrobce. Více naleznete na www.vysocinaregionalniprodukt.cz
„Naše jablečné trubičky se dají označit jako unikátní, jelikož na ně máme i patent. Jde o zdravou pochoutku vyrobenou z českých surovin. Je to usušený jablečný plátek, který je ručně stáčen a následně namáčen v polevě. Když jsme přemýšleli, jak dál zpropagovat náš výrobek, zaujala nás značka Vysočina regionální produkt. Líbí se nám, co všechno přináší a jakým způsobem je vedena,“ říká výrobce Jan Trutna z Bioprodukt JT s.r.o.
U každého výrobku se posuzuje tradice, využití místních surovin, ruční, řemeslná či duševní práce, motiv a specifičnost pro region a výjimečné vlastnosti jako je například preciznost a kvalita zpracování. Splnění všech těchto kritérií hodnotí nezávislá Certifikační komise, složené ze zástupců krajské samosprávy, držitele značky a regionálních institucí. Certifikační komisi předsedá již 17. rok Marie Černá a krajskou samosprávu v tomto období reprezentují náměstkyně hejtmana Hana Hajnová a radní Pavel Hájek.
„Velice si vážím všech řemeslníků a výrobců, kteří pod hlavičkou Vysočina regionální produkt nabízí kvalitní výrobky, dávají podobu tradičním recepturám a jsou ozdobou nejen tradičních farmářských trhů. Je pro nás dobrou zprávou, že regionálních producentů, kteří mají zájem o certifikaci, přibývá. Především pak regionální potraviny jsou pro nás nyní zásadním tématem. Jsme ve fázi testování vlastního regionálního tržiště, které by mohlo regionálním producentům otevřít cestu a usnadnit dodávání kvalitních potravin například do krajem zřizovaných škol,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který předával nové certifikáty regionálním producentům.
NovinkyVysocina.cz informovala Mgr.Marie Beňová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.
(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)
Nejčtenější
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart