Svátek má:
Přemysl
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart
Regiony
Žáci v projektu Gastroakademie se učili vařit se známým kuchařem

Účastníci krajského projektu gastroakademie měli společně se svými vyučujícími příležitost vařit se známým šéfkuchařem a lektorem Radkem Davidem.
Z akce
19. března 2025 - 11:00
Posledních dvacet let pracoval jako kreativní šéfkuchař pro řadu velkých pražských restaurací. „Pod vedením Radka Davida žáci připravili tříchodové menu a vyzkoušeli si různé styly platingu. Další kurz je čeká v dubnu, kdy budou pracovat se španělským kuchařem,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina za oblast školství Pavel Franěk.
V rámci kurzu s názvem Plating žáci připravili menu složené z předkrmu, hlavního chodu a dezertu a ukázali si různé styly platingu. Připravovali tedy pokrmy různými styly, od bistra po tzv. fine dining. Jde o uspořádání, naservírování, nandání nebo podávání jídla na talíř tak, aby se zlepšila prezentace a vizuálně se povzbudila chuť k jídlu. V dnešní moderní době se jídlo podává nejen na talířích, ale i na lžičkách, dlažebních kostkách, dlaždičkách, na skle, v mističkách apod.
„Podávání jídla má úplně jiný rozměr než dříve, i když chuť je nejdůležitější, do restaurací stále chodíme především pro to, abychom si pochutnali, pobavili se a byli z jídla nadšení. Nápadů na servírování jídel je tak opravdu mnoho, vyzkoušeli jsme si alespoň některé z mnoha možností,“ uvedl šéfkuchař Radek David, který je dlouholetým členem seniorského národního kuchařského týmu AKC ČR a v současnosti je kapitánem InterGast Culinary Teamu. Zúčastnil se přes 70 kuchařských soutěží po celém světě, kde získal celou řadu ocenění.
Další kurz čeká žáky v dubnu. Na jihlavské škole budou v rámci kurzu připravovat se španělským kuchařem tradiční španělské pokrmy gaspacho a paellu.
NovinkyVysočina.cz informovala Mgr. Monika Brothánková, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.
(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)
Nejčtenější
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart